vrijdag 31 mei 2013

Ontdek je woonstijl.

Misschien heb je er nu nog niet veel mee te maken, dat het lastig is hoe jij je woning in wilt richten. Maar bij mij kriebelt het nu al soms. Het idee dat ik niet weet wat ik precies mooi vind. Ik weet het wel, maar er zijn zoveel andere stijlen die mij aanspreken. Ik moet een aantal woningen kopen of een woning hebben met onwijs veel ruimtes, zodat ik iedere ruimte zijn eigen stijl kan geven. Dat lijkt me ideaal! Maar ook weer niet.. Zo heb je nooit een geheel in je woning. Dat is jammer.

Jij hebt dat vast ook, dat je zoveel mooie interieurs tegenkomt die je allemaal aanspreken? Je map op je laptop of op papier puilt uit, en telkens zie je weer een nieuwe stijl aan je voorbijgaan die jouw óók heel erg aanspreekt. Maar welke woonstijl past nou bij jou? En welke sfeer sfeer heeft jouw huis nou nodig?
Door alle soorten en verschillende sferen lukt het je niet om van jouw woning een eenhuid te maken en de sfeer te creëren die je zo graag zou willen. Jij bent niet de enige.


Zou het niet fijn zijn als je meer richting hebt? Dat je zeker bent over de keuzes die je maakt en dat je je thuis voelt in jouw eigen woning? Daar draait het allemaal om. Daarom geef ik 'In Stijl' jouw enkele tips om dat beeld duidelijker voor je te schetsen.

Het probleem bij de juiste inrichting ligt hem vaak bij de twijfels die jij hebt bij het maken van de juiste keuzes. Zeker wanneer je samen gaat wonen met een partner, dan moet je ook rekening houden met de ander. Wat vindt hij/zij leuk? En dat allemaal maakt het helemaal moeilijk, zeker wanneer jijzelf niet zeker bent over jouw eigen stijl. Je denkt, dan kiezen we toch voor de gulden middenweg. Maar ook dat, levert vaak niet het interieur op wat jij voor ogen had.

In Stijl geeft je nu een aantal tips zodat je stap voor stap je woonstijl kan ontdekken. Met deze tips kan je van je verzameling plaatjes of materialen een overzichtelijk geheel maken, zodat jij beter je keuzes kan maken. Hier komen ze!

1. Maak een digitaal of met papier een map aan met plaatjes.
Hierin verzamel je allemaal plaatjes of soorten materialen van ruimtes die jou aanspreken. Laat je partner dit ook doen. Zodat je later kan kijken of er overeenkomsten zijn.

2. Analyseer de plaatjes.
Zie je overeenkomsten of juist verschillen? Groepeer de plaatjes die je bij elkaar vindt passen. Heb je heel veel plaatjes die heel verschillend zijn? Maak dan een aantal verschillen mappen aan op volgorde van jouw eigen voorkeur. Zodat je op het einde of op een ander moment wanneer je er weer naar kijkt, dit nog eens goed kan doornemen en eventueel plaatjes kunt skippen.

3. Kijk naar de kleuren, texturen en materialen.
Kijk goed naar wat er op de plaatjes wordt afgebeeld. Welke materialen spreken je het meeste aan? Zie je ook hier overeenkomsten in? Probeer dan vooral naar de basis te kijken. Hiermee bedoel ik de vloer, en grote en kostbare meubel stukken zoals banken en kasten. Accessoires kan je makkelijker vervangen en aanpassen dan een vloer of een duur bankstel. En een muur is zo geverfd of behangen!

4. Analyseer jouw eigen woning.
Je kan bijvoorbeeld foto's maken en bekijk deze net zoals jij naar jouw eigen verzameling hebt gekeken. Welke elementen zie je er in terug komen? Welke elementen passen niet of nauwelijks. Zorg dan dat deze elementen uit je woning zijn of bewaar ze op zolder of een andere opbergruimte. Smaak verandert tenslotte en misschien wil je over een paar jaar juist nét dat kastje weer in je woning hebben.
Hoe ziet je woning er tot nu toe uit? Lijkt het een beetje op je favoriete plaatje?

5. Maak een moodboard.
Door een moodboard oftewel een sfeercollage te maken krijg je beter overzicht. Hierop plak of prik je de knipsels die uit jouw map komen. Zo kun je weer iets toevoegen of weglaten.  Laat de vloer, muren, raambekleding, meubels en accessoires hier op terugkomen. Maar wel allemaal met dezelfde basis! Ga net zolang door tot het bord de sfeer uitademt die je voor ogen had. En komen jullie er dan nóg niet samen uit, niet getreurd. Maak dan twee moodboards. Eén met jouw stijl, sfeer en kleuren, en één naar zijn smaak. Probeer dan jullie twee stijlen te combineren. Dat kan tot leuke en verrassende resultaten leveren.


Heel veel succes!
Liefs,



Geen opmerkingen:

Een reactie posten